Budapesti Mintabolt
+36 30 651 06 05
Hétköznap: 09:30-18:30
Webshop
+36 20 321 25 45
+36 70 882 89 74
Hétköznap: 10:00-17:00
info@wobblerek.com

Video

Live Target - SunFish
06.11.2016 02:23:21
MIMIX Hopper
07.08.2015 16:30:40
Tiszai süllők nyomában
20.01.2015 23:49:53
Keitech crazy flapper
21.01.2015 00:00:20
Nyári Tisza Tó
29.11.2014 00:59:02
további videók ↑
*IPCC*
Budapesti Mintabolt
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
Partnerünk
Partnerünk

PISZTRÁNG SÜGÉR / MINNOW / TAVASZ...

 

   Magam fajta pergetők, akik kimondottan fekete sügére horgásznak alig várják a tavasz és nyár elejét, hogy újra kedvenc haluk nyomában eredhessenek, mivel hosszú időt kellet kivárniuk. Mert hát az ősz sem kimondottan egy sügéres évszak, bár gumival még el-el érhetünk sikert, de ez nagyon türelmes és kitartó munka.

 1

 De újra itt a jó idő, mivel is keressük most a sügéreket? Kora tavasszal számomra a legsikeresebb csalik a minnow-k, pár típust meg márkát ki is emelnék gyorsan:

 Deps Balisong Minnow 100, Megabass Vision 110, Zip Bait Orbit, OSP Asura, Evergreen M1 Minnow... stb. Kora tavasztól ívásig imádok ezekkel a csalikkal dobálni, igaz picit több rutint és tapasztalatot kíván egy-egy minnow életre keltése, amit saját magunknak kell évek alatt kitapasztalnunk. Nagy örömmel tölti el a horgászt, ha egy általa jobbnak vélt vezetési technikára jobban jön a hal, és ezt maga tapasztalja ki.

 3 

 Ezek a műcsalik küszt vagy snecit utánoznak a leginkább, ami ilyenkor a fekete sügér egyik kedvenc csemegéje. Némely japán csali annyira kidolgozottra sikerült, hogy néha még a horgászt is megtéveszti mozgásával, nem csak a célhalunkat. Nálam a személyes kedvenc a floating típus, amely megállításnál lassan emelkedik, és ezáltal még a kapástalanabb napokon is remekül működik. Itt külön megemlíteném a Jackall Jockie 120 típusú minnow –t, ami szabályosan kiugrik a vízből a megállításkor. Ezt valami őrültmód imádja a sügér.

6

 A tavaszi peca nem kimondottan a partszélről szól, inkább ha ismerjük a pályát jól válasszunk meg pár gödröt. Igaz itt már mélyre törőbb minnow típus ajánlott.

 9

 Ugyanakkor kimondottan jó tavaszi fekete sügér csali a spinnerbait is (amerikai versenyhorgászok nagyon ajánlják erre az évszakra). Legfontosabb tulajdonsága, hogy szinte minden terepen jól elvezethető. Én nádtorzsák között lassabban húzva szoktam vezetni, ilyenkor egyáltalán nem akad el vagy csak nagyon ritkán. Nem egy darabosabb fekete sügért fogtam már tavasszal spinnerbaittel, tehát valami csak van benne,  hogy fantáziát lát benne a hal és kapásra ingerli.  Kimondottan szép látvány, mikor a csónakig kiköveti és hatalmasra nyitott szája magának követeli. Igazi adrenalin löket!

 5

Spinnerbait mozgásilag szerintem akkor a legtökéletesebb, ha meg-meg állítjuk, és hirtelen újra elindítjuk. Ekkor a szilikon szoknya szépen szétnyílik, és hihetetlen csábító lesz. Dupla fűzfalevél kanalas a legnyerőbb nálam, ami egy kisebb rohanó ijedt halrajt hívat le utánozni.

 12

 Az említett minnow-knál nálam a legjobban bevált technika a következő:

elindítom, és ha már a kívánt mélységben jár jön a csavar (!). Egy kis pöccintés, utána pár másodpercre kettő nagyobb pöccintés, és az így vezetett floating típus nálam mindig jól működik.

 2

Tavaszi óvatosabb mivoltukból én ezt a két csali típust tudnám ajánlani mindenkinek, aki fekete sügérezésre indul a tavaszi vagy kora nyári időszakban. Plasztik csalik terén nálam a tavasszal használt modellek a worm-ok (azaz férgek), ilyenkor a rákot és más kreatúrát nem igazán tartom fogósnak - erre nyáron kell ráállni. Külön kiemelnék itt is pár fogósabb darabot: Deps Madball (egyik személyes nagy kedvencem), Deps Deathadder vagy Curly Grub, OSP Dolive Crawler ,Jackall I Shad, melyek a wobblerek.com jóvoltából már itthon is beszerezhetők elég nagy választékban.

7

A mérettel kapcsolatban nem kell megijedni, még a 12-15 centis gumiktól sem, mivel a fekete sügéreket ez nem zavarja - sőt! Néha rám is furcsán néznek a sporik,  mikor közel 20 centis férget (worm) gumit dobálgatok. Nálam legalábbis ez nagyon bevált.

Remélem hasznosak voltak az általam leírt információk. Örömmel veszem, ha a gyakorlatban is sikerül az említett módszerekkel sikert aratnotok.

8

 Következő írásom tárgya a felszíni, azaz topwater peca illetve a 2015-ös Deps újdonságainak a bemutatása lesz, amikkel már ki-ki járogatok tesztelni igen jó eredményekkel - de erről majd legközelebb. Továbbá készülőben van egy interjú is a Deps egyik vezető teszthorgászával is …

 

Kép és szöveg: Kicsi Sándor – Wobblerek.com Pro Team

← Vissza az írásokhoz
Kosár (0)