Budapesti Mintabolt
+36 30 651 06 05
Hétköznap: 09:30-18:30
Webshop
+36 20 321 25 45
+36 70 882 89 74
Hétköznap: 10:00-17:00
info@wobblerek.com

Video

Live Target - SunFish
06.11.2016 02:23:21
MIMIX Hopper
07.08.2015 16:30:40
Tiszai süllők nyomában
20.01.2015 23:49:53
Keitech crazy flapper
21.01.2015 00:00:20
Nyári Tisza Tó
29.11.2014 00:59:02
további videók ↑
*IPCC*
Budapesti Mintabolt
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
magyarországi képviselet
Partnerünk
Partnerünk

A plasztik csalik felkínálási módjai - 3. rész

 Szerelékek 2.

A sorozat befejező részében néhány komplexebb szereléket mutatok be, amelyek lehet, hogy kevésbé ismertek a módszerrel most ismerkedő horgászok számára.

Mormiska szerelék

01

Mormiskán felkínált plasztik

A mormiska a volt Szovjetunió és az északi országok lékhorgász csalija. Megjelenésében nagyon hasonlít a jig fejhez, annyi eltéréssel, hogy a horogfül helyett a fej van átfúrva) legalábbis a klasszikus darabokon) és a damilt azon keresztül vezetve tudjuk a csalit felkötni. Általában parányi méretű csalikról van szó, amelyek teljes hossza nem haladja meg a 15 mm-t, Ebből egyenesen következik, hogy a mormiskán felkínált csali a nano kategóriába tartozik, A SUL, XUL horgászat csali felkínálási módja.

Jika

02

 Jika rig

A szerelék Japán fekete sügér horgászok szüleménye, neve is japán, jelentése: közvetlen. A szerelék összeállításához két szerelőkarikát is használhatunk. Az első karikára csatlakoztatjuk a horog fülét, majd a második karikát szintén a horog fülébe csatoljuk és erre a karikára tesszük a súlyt. Az amerikai sügér horgászok hamar átvették ezt a szereléket és rendkívül eredményesnek tartják még verseny körülmények között is.

Klasszikus Cseburaska szerelék

03

Teljes hosszban átvezetett horoggal

A klasszikus cseburaska szerelék lelke, a speciálisan kiképzett ólom. A súly formáját az orosz mese ihlette. A szerelék összeállításához az ólomgolyóból ki kell húzni a benne excentrikusan futó kapcsot és bele kell csatlakoztatni a nagyobbik fülvégbe a horgot. Aztán visszatolhatjuk a kapcsot a helyére. Most már felköthetjük az előkére a kisebb fülnél a horgot. Fűzzük fel a plasztik csalinkat a horogra és kezdődhet a tánc. Szó szerint tánc, mert a cseburaska szereléken a műcsalink rendkívül szabadon mozoghat, felkeltve ezzel a közelben tartózkodó ragadozók figyelmét.

04

 Orrban tűzött plasztik csali

Ez a variáns csak annyiban különbözik, hogy a csalinkon horgunkat nem vezetjük át teljes hosszában, hanem csak az orri részen tűzzük meg. Ezzel egy még intenzívebb mozgáskombinációt csalhatunk ki a csalinkból.

Texas rig

05

Texas rig

Fűzzünk fel a főzsinórra egy bullet ólmot, aztán egy gyöngyöt és végül kössük fel a horgot. Ezzel el is készült a rendkívül univerzálisan használható Texas szerelék. Szerelékünk leggyakoribb bevetési területe a vízi növényzettel foltokban borított mederfenék feletti terület.

Carolina rig

06

 Carolina

Az előbb tárgyalt szerelékekhez képes kissé több elemből áll, de semmiképpen sem tekinthető bonyolult szereléknek, kezdők is könnyen megbirkóznak az összeállításával. Fűzzünk fel a főzsinórra először egy igényeinknek megfelelő tömegű bullet ólmot, majd az üveggyöngyöt. Felülről (az orsó felől) nem kell megütköztetni sem az ólmot, sem a gyöngyöt, azok szabadon mozognak. Aztán kössünk egy forgót a főzsinór végébe. A forgó másik, szabadon álló fülébe kötjük a legalább 50 centiméteres, lehetőleg fluorocarbon előkénket. Az előkére kerül az offset horog, amire feltűzzük a plasztik csalinkat. Rendkívül univerzális szerelék, amely az év minden szakában használható, legyen szó tiszta sekély vagy elszíneződött mélyebb vízről.Hagyományos végszerelék

07

 Hagyományos oldalelőkés fenekező szerelék

Szerelékünk szinte teljes mértékben (a horog kivételével) azonos a néhány évtizeddel ezelőtt használatos tradicionális végólmos fenekező szerelékkel. Elkészítésének lépései is megegyeznek az előbb tárgyalt módszerrel. Kössünk fel egy T forgót a főzsinórunk végébe úgy, hogy a forgó egyik füle oldalra, a másik kettő pedig függőlegesen álljon. Ez a forgó el is hagyható, helyette hagyományos Páternoster csomót is köthetünk és azt a kötés fölött elvágjuk, így kapunk egy oldalelőkét. Erre kerül a horog. Ha forgót használunk, akkor az oldalsó fülbe kötjük a horog előkét. Az alsó fülbe vagy Páternoster esetén a főzsinórra kerül a végólom. Szerelékünket partról is használhatjuk, de igazán jó szolgálatot csónakos horgászatnál és meredek partfalak vertikális meghorgászásánál tehet.

Remélem sikerült a kezdő sporttársak érdeklődését felkelteni, illetve kissé elmélyíteni a témában, hogy nemcsak a jigfejes szereléken lehet felkínálni a plasztik csalikat.


Kép és szöveg: Balogh Róbert
Wobblerek.com ProTeam

← Vissza az írásokhoz
Kosár (0)