Egy Exkluzív Hely Pergető Horgászoknak!

Blog

Pontoon 21 Shallow First - Pro’s Designed kollekció /Az írás videót tartalmaz!/

Varga Pál
2013.08.01 17:30
Pontoon 21 Shallow First - Pro’s Designed kollekció /Az írás videót tartalmaz!/

A gyakorlatban már többször meggyőződtünk arról, hogy a Pontoon 21 kereskedői márka nagyon komolyan és céltudatosan áll hozzá a gyártáshoz a saját termékei terén , és nem enged meg magának egyforma, egyhangú modelleket.

1

A gyakorlatban már többször meggyőződtünk arról, hogy a Pontoon 21 kereskedői márka nagyon komolyan és céltudatosan áll hozzá a gyártáshoz a saját termékei terén , és nem enged meg magának egyforma, egyhangú modelleket. Most nem a minőségről beszélünk, az magától értetődően a legmagasabb. De ez a Pontoon 21 wobbler széria, mellyel én meg akarom önöket ismertetni, - egy teljesen új lépés és új kezdet a márka fejlesztésében. Természetes, hogy ennek a műcsalinak a gyártása is magával hozza a japán mérnöki pontosságot, precíziót.

A mi újdonságunk, és mondhatjuk, hogy az első szárnycsapásaink egy új szériában, a Pro’S Design Collection. Vagyis ezek azok a műcsalik , melyek konstrukciójában részt vettek professzionális horgászok. A szériát megnyitja Alexey Shanin – aki egyike a legismertebb és legnagyobb érdemű pergető sporthorgászoknak a világon. A wobbler elnevezése is - Shallow First by A. Shanin - melyel a gyártó kölcsönösen tiszteleg, és köszöni meg a fejlesztésbe tett munkáját az eddigi legeredményesebb, többszörös világbajnoknak. Ezek a wobblerek nem voltak egyszerűen számítógépen megszerkesztve és legyártva szériában. Az egész folyamat tradicionálisan ment végbe, mint annak idején Lauri nagyapánknál : fa makettek készültek alap modellekként, azután további fejlesztések, átalakítások, csiszolgatások. Így ment ez a folyamat addig, amíg megszületett az igazi remekmű a wobblerépítésben. Ebben az értelemben a „wobblerépítés” nem szó szerinti értelmezés, hanem átvitt értelemben mondható el - utalva a Shallw First felépítésére, a működési tulajdonságaira és egyedi különleges technikai jellemzőire.

04

Két típusban lett megtervezve és elkészítve, Alexey ajánlása alapján.


A két wobbler egymástól a következő tulajdonságokban különbözik:

1. felúszó, hossza 110 mm, súlya 9,9 gr, bevontatáskor a wobbler 0,5-1,0 m – ig merül;

2. lebegő, ő nehezebb, súlya 10,5 gr , bevontatáskor mélyebbre merül, 0,5-1,2 m – ig.

A felúszó változatban minden szó szerint értelmezhető, vagyis felúszik, viszont a lebegőnél megmutatkozott a wobbler titka. Ez a wobbler is felúszó, mivel a csali álló helyzetben igyekszik a felszínre, és lebegővé csak akkor válik miután fém előkével szereljük! Alexey Shanin, mint az egyik legnagyobb specialistája a csukafogásnak a sekély vizeken ezt a megoldást tudatosan tartotta szem előtt. A valós gyakorlatban ez megkönnyíti a horgászok életét. „Normális lebegő wobbler” fém előkével szerelve átalakul lassan süllyedő wobblerré, és így csak a mélyebben lévő „vízközti részekre” kerül és csak a horgok súlyának könnyítésével, csökkentésével küszöbölhető ki ez a jelenség. Itt viszont semmit nem kell könnyíteni , mindenre gondolt a fejlesztő.

01

A wobbler formája az első pillantásra átlagosnak tűnhet – banán formában sok van a piacon és minden pergetőhorgásznak ismert. De ha jobban megnézzük akkor észrevehetjük hogy valami kicsit mégis más… A teste első ránézésre úgy néz ki, mint egy sima minnow külsejű wobblernek , de a farokrész lefelé görbül , vagyis „banán”, de mégsem teljes egészében. Továbbiakban észrevehetünk még fura dolgokat rajta. A feje a csalinak szögletes formájúra lett tervezve, és a fej felső része teljesen lapos , ami sokkal finomabb kidolgozással a hátvonalon folytatódik. De a legérdekesebb – az a lapítás, amelyik a wobbler alsó behajtott farokrészén is fellelhető.Ha jobban megnézzük és belegondolunk, akkor már nem hagy kétséget, hogy ez a lapítás tudatos, és azért lett kigondolva, megtervezés után kivitelezve wobbleren, mert plusz segítséget nyújt az aktív elemeknek (mint a wolfram golyó a belső légkamrában) melyek a sajátos terelőnyelvvel együtt formálják a csali egyéniségét, annak mozgását. Na és persze a hátán lévő lapítás is egy tudatos szerepet tölt be…03

 

Leellenőrzöm. A wobbler mozgása az elvárásoknak teljesen megfelelő, sőt maximálisan teljesít. Mint minden meghajtott „banán” alakú modell ,a Shallow First is széles, sőt vakmerő kilengésekkel bír vagy másképpen fogalmazva lejt, nem mindennapi éles fordulatokkal a mozgása közben. Viszont rezgései lágyak, az egyik mozdulat mintha átsiklana a másikba, a kilengések mértékének nagyságától függetlenül.

Az innováció hatása másban is fellelhető, észrevehető. A wobbler nagyon érzékeny minden mozdításra, legyenek azok finomak vagy akár erőteljesek, bárhogy adagoljuk a bevontatást vagy a bottal való mozdítás mértékét. Elkezdenek játszani , még a leglassabb bevontatáskor is, legyen szó bármelyik típusáról a szériának. A lebegő wobbler aktivitásában gyakorlatilag semmiben sem különbözik a felúszó modelltől. Megdöbbentő tulajdonsága, hogy nagyon mozgékonyan és fürgén viselkedik akárcsak a felúszó rokonaik a szériából, nem úgy mint esetében a legtöbb suspender.

06

Gyors bevontatákor az amplitudója a kilengéseknek teljesen magas,egyre jobban felerősödő, viszont ezek a sajátos kilengések elmentik magukban a lágyságot és a simulékonyságot - így a csalik mozgása nem emlékeztet minket egy tompa száraz fadarabra.

A wobbler testének az erős hajlásai is fontos szerepet kapnak. Amikor a kilengések jobban felerősödnek, és ha gyors bevontatáskor csinálunk egy szünetet, akkor a wobbler megáll víz között majdnem hogy függőleges helyzetben, merőlegesen a bevontatás irányával. Energikus bevontatáskor (szünetek nélkül) az elején a wobbler mozgása létrehoz néhány kilengést egyik oldalról a másikra, egyre és egyre erősödő amplitudóval, de a szünet idejében újra fölveszi a merőleges helyzetét a bevontatás irányával. Ezeknek a sajátosságainak köszönhetően a lebegő és a felúszó típusú variáció is szerencsésen tud működni a különböző bevontatások intenzivitásában. Az ilyen típusú bevontatás garantálja leggyakrabban az eredményes csukahorgászat sikerét.

02

Jerkeléskor a Shallow First kilengéseket visz véghez egyik oldalról a másikra, igen összetett , nem egyenes vonalú pályán, amely alapvetően tulajdonsága a minnow testű wobblereknek. De ebben az esetben láthatóan szerepet játszanak (a technikai fejlesztések után)a lapítások a felső testen, melyek felerősítik ezt az effektust. A Shallow First viselkedése jerkes vontatáskor meglepően stabil, amelett, hogy aktív játékkal bír, mely így egy másik fontos sajátosságot kölcsönöz neki. Ennél a wobblernél nem kell sokáig keresni a megfelelő vezetési stílust,mivel a wobbler tulajdonsága sokrétű variációt kínál , így minden horgász hamar megtalálja a saját magának ideális , alkalmas technikát, legyen az jerkelés, stop and go, twichelés vagy hagyományos bevontatás. Meg kell hogy említsem, hogy a Shallow First wobblerek terelőnyelvei viszonylag nagy felületűek, ami megmagyarázza , hogy távoli bevontatáskor nagy ellenállással bírnak, így jerkelős módszerhez általában agresszív hozzáillő kemény horgászbot alkalmas, amely teljesítményében (keménységében, akciójában) megfelelő a wobbler álló helyzetből való távoli megrántásának . Ellenkező esetben a mozdulat „elkent” lesz és a horgász nem éri el a kívánt effektust. Az viszont nem mondható el, hogy ez által a wobbler elveszíti a fogósságát a tapasztalatok alapján. Nem kizárt, hogy a „lágy start” pont fordítva lesz a gyakorlatban, és csukával örvendeztethet meg. De lehetőleg igyekezzünk véghez vinni olyan vontatást , melyet a horgász tudatosan akar elérni – ez az egyik legfontosabb és legtudatosabb elve minden pergetőhorgásznak.

07

Végeredményében a Shallow First wobblerek lehetőséget adnak nekünk, hogy nem csak egy vagy kettő, hanem több bevontatási variációt és technikát alkalmazzunk, azokat kombináljuk, amíg el nem érjük az optimális hatást és eredményt. Őket lehet húzni lassan, kicsalva a ragadozót a fedezékéből, vagy gyorsan, "erős/zajos” effektust keltve, és így „szedegethetjük” a csukákat nagy és nyílt területekről is. Végeredményben ezek a csalik csodálatos módon univerzálisak lettek. A 100 mm-es méretről elmondható, amely elsőként látott napvilágot ebből a szériából, hogy közepes méretével és univerzitásával a sekély vizi csukahorgászat elengedhetetlen eszköze.

Ahogyan a szabályok alátámasszák, a hajlított testű wobblerek nem rendelkeznek jó aerodinamikai tulajdonságokkal. Azok bedobáskor bepörögnek, így a távoli dobások sikertelenek és pontatlanok. De ebben az esetben a problémát sikerült megoldani, beépítve a távdobó rendszert. Ez a rendszer golyókból áll, melyekből néhányan mozognak egy speciális csatornán a wobbler testében. A csaliban az egyik golyó alaphelyzetben fixen áll, mely felel az alámerülésért, viszont bedobáskor hátragurul a műcsali farokrészébe. A rendszer egyszerű, de mégis különbözik a 100%-os kidolgozottságban. A mozgó golyó mellett a wobblerbe van építve két másik fixen rögzített golyó a test alsó részében , melyek felelősek a súlyozásért és a wobbler egyensúlyának elosztásáért ami nagyon fontos.

05

Maga Alexey Shanin állítása, hogy a wobbler színezete nem alapvetően az egyik legfontosabb sikerfaktor , mely kihat a wobbler eredményességére - de sok horgász meggyőződése az ellenkezője. Ezért a wobblerek különböző színekben készülnek, hogy kielégítsék az igényeket. Mindamellett a színek ki lettek válogatva, sok évi statisztikák, tanulmányok és tapasztalatok , az orosz és ukrán pergetőhorgászok által.

Összefoglalva elmondhatom , hogy ezek az újdonságok egyszerűek és mégis összetettek ugyanakkor. Egyik oldalról - használni őket nagyon könnyű és nem kell hozzá előzetes komoly felkészülés. A másik oldalról – olyan nagy potenciálja van, legyen szó a fogósságáról vagy a tudatosan megtervezett sajátosságairól, ezért nekem igen sok időt kellett ráfordítanom arra, hogy teljességében megfejtsem a nagyérdemű horgász megálmodott wobblerének minden technikai elvét .

Írta: Bogdan Kryvobok /Pontoon 21 Pro Team Ukraine/

Fordította: Varga Pál /Pontoon 21 Pro Team Hungary/

 

0006771_wm