Egy Exkluzív Hely Pergető Horgászoknak!

Blog

A plasztik csalik felkínálási módjai - 1. rész - Kellékek

Balogh Róbert
Balogh Róbert
2015.07.15 16:47
A plasztik csalik felkínálási módjai - 1. rész - Kellékek

Az alábbi cikkemet kifejezetten a kezdő horgászok számára készítettem. A plasztik csalik ideális választás azok számára, akik még csak most ismerkednek, vagy kis jártassággal bírnak a pergető, műcsalis horgászat világában. Ezek a csalik nemcsak azért ideálisak mert sokkal pénztárca kímélőbbek, mint a wobblerek, hanem azért is, mert rendkívül sokféleképpen felkínálhatóak.

Kellékek

Az alábbi cikkemet kifejezetten a kezdő horgászok számára készítettem. A plasztik csalik ideális választás azok számára, akik még csak most ismerkednek, vagy kis jártassággal bírnak a pergető, műcsalis horgászat világában. Ezek a csalik nemcsak azért ideálisak mert sokkal pénztárca kímélőbbek, mint a wobblerek, hanem azért is, mert rendkívül sokféleképpen felkínálhatóak. Ezekbe a felkínálási módokba szeretnék bepillantást nyújtani a téma iránt érdeklődőknek.

Tekintsük át először is, hogy milyen aprócikkekre, kiegészítőkre lesz szükség a szerelékek összeállításához.

Horgok

 

01

Jig horog variációk

Többféle horogtípus közül választhatunk, most nem térnék ki az egyes gyártmányok részletes ismertetésére, különbségek elemzésére. A három fő típus a jig, offset és a cseburaska horog.
Az jig vagy ahogyan mi magyarok nevezzük a twiszter fej a magyar horgászkultúrában teljes mértékben elterjedt. A jig horog füle az esetek többségében 90 fokos szöget zár be szárral, ritkábban 60 vagy 45 fokos szögben áll. A horog szárára és fül részére egy fixen ráöntött ólomfejet találunk.

02

Offset horgok

Az offset horog a hazai átlagpergető számára az utóbbi néhány évtől eltekintve nemigen volt ismeretes. Inkább a fekete sügér horgászatában járatos, illetve a külföldi horgászcsatornákat nézők ismerték ezeket. illetve sokoldalú felhasználhatóságukat. A horog jellemzője, hogy a fül mögött a szár Z alakban megtörik és a általában 45 fokos szöget bezárva körívesen hajlik az öböl felfelé. Ezeket a horgokat eredményesen alkalmazhatjuk dúsabb vízi növényzet közötti rejtett horgos műcsalizáshoz.

03

Cseburaska horog, szinte irreálisan nagy füllel

A harmadik fajta, a cseburaska inkább csak az utóbbi években hódított teret illetve vált széles körben ismertté. A profi versenyzők és a volt Szovjetunió utódállamaiban már régóta eredményesen használták. A csali az orosz mese nagyfülű kismajmára hasonlít, csak jelen esetben a füleket a drótszál helyettesíti, míg a fejet az ólomgolyó. Ehhez a golyóhoz kapcsoljuk hozzá a szintén nagy füllel rendelkező cseburaska horgot. A horognak azért ilyen nagy a füle, hogy minél szabadabb, élethűbb mozgást kölcsönözzön a csalinknak, még finom botspicc pöccintések vagy minimális zsinórcsévélésnél is.

 

Ólmok

 

04

Drop shot ólmok, a speciális füllel

A drop shot technika és annak felszerelés igénye az USA-ból honosodott meg szerte a világban. A tengeren túl a fekete sügér horgászok használták előszeretettel a mélyebb tavak (szinte) vertikális horgászatához. A drop shot ólom általában kétféle formában készül, gömb vagy az ún. finesse forma, amelyik egy kis átmérőjű ólom pálca. Az ólomba egy fixen beleöntött speciális elvékonyodó fül van öntve. Az elvékonyodó részbe kell behúzni a damilunkat, amely beszorul és ezáltal rögzítve is van. Ha változtatni akarunk a felkínálási mélységen, akkor csak egyszerűen, mindenféle csomózás nélkül ezt meg tudjuk tenni. A damilunkat egy másik helyen szorítjuk be a vékonyodó fül szárai közé.

05

Hagyományos végólom

A hagyományos kör alakú füllel szerelt végólmot a fenekező végszerelékeken szoktuk használni. A pergető horgászatban is alkalmazhatunk az előbb említett végszerelékhez hasonlót, annyi különbséggel, hogy az oldalelőkére kötött horogra nem kukorica vagy giliszta kerül, hanem egy plasztik csali.

06

Különféle sörétólmok

A hasított sörétólmok a finomszerelékes horgászat elengedhetetlen kellékei az úszók súlyozásához. A söréteket számtalan méretben gyártják, amelyek méretét betűkkel illetve számokkal jelölnek. A pergető horgász számára elsősorban a nagyobb méretű ólmok jöhetnek számításba a szerelék súlyozásához. Az alábbi táblázat ezeket a leggyakrabban használt méreteket foglalja össze.

jelölés

tömeg (g)

SSG

1,6

AAA

0,8

BB

0,4

 

A sörtétet egyszerűen csak fel kell csíptetni a kívánt távolságba a súlyozatlan csalis horgunk elé.

07

Bullet vagy puskagolyó ólmok

A bullet ólmokat a Texas és a Carolina szerelékeken használjuk. Mindkét szerelék elsősorban a fekete sügér horgászatában bizonyított, de megfelelően lefinomítva a csapó sügér horgászat kelléke is lehet. Az ólmot alulról általában egy üveggyönggyel ütköztetjük, hogy a vizuális hatás mellé hanghatás is párosodjon, ezzel is növelve a csalogató hatást, ahogyan az ólom a csali mozgatása közben nekiütközik a gyöngynek.

08

Cseburaska

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a cseburaska. Az excentrikus furattal rendelkező fejben egy kivehető, ívesen hajlított drótszál található, amelynek két végén eltérő méretű fülek találhatók. Az ólomfej horoggal való szereléséhez ki kell húzni a drótot a fejből és a nagyobb méretű fülvégbe kell a fentiekben már említett nagy fülű cseburaska horgot akasztani, majd visszatolni a drótszálat a fej furatába.


Egyéb kellékek

 

09

Hármas vagy T forgó

A T forgó a hagyományos végszereléken felkínált oldalelőkés plasztikozáshoz szükséges. A T két átellenes fülébe kerül a főzsinór és az ólmot rögzítő szál. A T alsó fülébe pedig az oldalelőke, amelyre kötjük a súlyozatlan horgunkat.

10

Üveggyöngy

Az üveggyöngy opcionális kellék, akár el is hagyható vagy műanyaggal helyettesíthető. Természetesen, ha helyettesítjük, akkor nem ugyanazt az akusztikus hatást érjük majd el. A Texas és a Carolina szerelékek kelléke, Mindkét esetben közvetlenül a bullet ólom alatt helyezkedik el. Az ólom nekiütődve hangot bocsát ki, amely plusz csáberőt szolgáltat.

 

11

Forgó

A forgó számtalan felhasználási területtel rendelkezik a horgászmódszerek széles spektrumán. Leggyakrabban a szerelékünk csavarodásának csökkentésére használjuk, de ütköző szerepet is betölthet.

Kép és szöveg: Balogh Róbert
Wobblerek.com ProTeam