Egy Exkluzív Hely Pergető Horgászoknak!

Wobbler

A wobblerek ismertetése és típusai
Figyelembe véve a wobblerek széles skáláját, akár formájuk és méretük alapján, soha nem találtak ki rájuk szigorú osztályozást. Vannak azonban olyan alap elnevezések, amelyek lehetővé teszik az eligazodást ebben a sokszínűségben, mivel a wobblerek pontos funkcionális jellemzőkön alapulnak. Tehát az összes pergetésre szánt wobblert két fő csoportra oszthatunk – terelőlapátos és terelőlapát nélküli wobblerre.

Terelőlapátos - olyanok, amelyek előtt van egy speciálisan kialakított lapát, amely felgyorsítja a merülést és javítja a játékot bevontatás közben. Ezeket a műcsalikat tovább osztják a test alakja vagy formája szerint.

Minnow – a „Fürge cselle”. Általában hosszúkásak és kis pengéjűek, sűrű és kis amplitúdóval veretnek. Leginkább a snecire hasonlítanak, mely az összes ragadozó hal legkedveltebb és legegyszerűbben elérhető tápláléka. Általában a felszín közelében történő horgászathoz használják, de persze léteznek mélyenjáró változatok is testükhöz képest hatalmas terelőlapáttal.

Crank vagy Crankbait – a „Házsártos”. Általános név azoknak a wobblereknek, amelyek már a Minnow wobblerekkel ellentétben jóval vaskosabbak és ducibbak. Formájukból adódóan nagyobb és szélesebb amplitúdóval veretnek a bevontatásuk során. Általában a legkisebb sodrástól vagy behúzástól is már elkezdenek látványosan billegni. A Crank-ek további két nagy csoportra oszlanak:

Shad – a „hering félék” hasonmása. A test oldalról lapított, és magasabb is mint a Minnow-é.

Fat – a „Duci”. A test kiszélesedett és általában lekerekített. Alakja miatt mozgáskor nagyobb ellenállásnak vannak kitéve, ezért jobban észrevehetőek egy ragadozó számára.

Jerkbaits – ezek valamivel nagyobb, masszív és nehéz wobblerek, és elég rosszul veretnek az egyenletes bevontatásnál – kifejezetten rángató vezetésnél működnek tökéletesen, némely modell erős agresszív rántásokra, míg mások lágyabb és rövidebb húzásokra.

Ezenkívül további két csoportra is oszthatók – a Glider és Diver típusokra.
Glider - azaz „vitorlázók”, amelyek a rántásokra vízszintes síkban jobbra és balra kitérve úsznak.
Diver – amik függőleges síkban merülnek alá majd úsznak fel.

A terelőlapát nélküli wobblerek besorolását elsősorban vízoszlopban való tartózkodásuk és játékuk szerint osztályozzák a nagyvilágban. Például a víz felszínen és esetleg annak a közelében úszók, vagy a gyorsan süllyedőek a mélyebb rétegekben. Először a „mélyen járó” típusokkal kezdjük:

Rattlin - a „Csörgők”. A látványosan lapított elülső, vagyis a homlok rész terelőlapátként működik, és ennek köszönhetően e sajátos módon vibrál bevontatáskor vagy beleemeléskor. Szinte az összes Rattlin típusú wobbler süllyedő, ezért a csali gyorsan merül akár a vízoszlop legaljára is. Az alap modelleknél anno elengedhetetlennek tartották a nevéhez fűződő harsány csörgést, melyet egy csörgőkamra és fémgolyók beiktatásával a csali testében értek el. De napjainkra már léteznek a „Silent” – azaz néma változatok is ugyan ebben a formájú wobblerben.

Darts – pont mint a darts. Nehéz, hosszú és keskeny modellek, minnow formájúak. Ferde éllappal is.

A Topwater – ek a felszíni wobblerek csoportja, és ők is több típust és besorolást tartalmaznak:

Stickbaits – akárcsak a minnow fajták önmagukban nem produkálnak semmit. A vezetésük kicsit speciálisabb, aminek hatására ezek a „ceruzák” elkezdenek egyik oldalról a másikra „siklani” a víz felszínén.

Walkers – ezek kis halakat formálnak, és úgy is mozognak, mint ők. Nincs szükség speciális vezetési technikára.

Proppers – amik alapvetően Stickbaits-ek, csak egy vagy két propellert is tartalmaznak még, hogy zajt és turbulenciát hozzanak létre. Ezek a propellerek lehetnek a wobbler elején vagy végén, vagy akár mindkét végén. Vezetni lehet egyenletesen tekerve vagy rángatva.

Poppers – talán a legnépszerűbb a felszíni wobblerek között. A csalik elején van egy bemélyedés, melyek szerepe, hogy pluttyanó – pukkanó hangot képezzen, imitálva a felszínről rovarokat „leszívó” kishalakat. Vezetése szintén „rángatós”, viszont a rángatás ereje és mértéke több figyelmet igényel a tökéletes „puttyanás” és figyelemfelkeltés érdekében.

Jitterbaits – hasonlóak mint a popper-ek, csak sokkal nagyobb és dupla alakú a „felszíni terelőlapjuk”. A dupla félkörös ívű terelőlap kialakításnak köszönhetően sokkal nagyobb zajt és oldal irányú veretést hoznak létre, mintha a préda fröcsögve menekülne a vízfelszínen… Vezetése csak sima egyenletes bevontatás, legfeljebb a sebességet kell jól eltalálni.

Crawlers – szintén hasonlítanak a Popper-ekre, csak általában nagyobbak, és a két oldalukon egy-egy nagyméretű és széttárulkozó „szárny” van. A szárnyak bevontatáskor kinyílnak, és a csalinak a felszínen egy látványosan bukdácsoló vagy vergődő mozgást produkál.

A fent említett wobblerek megtalálhatóak kétrészes vagy többrészes formában is, melyek alapvető tulajdonsága a csuklós mozgás illetve a nagyobb és szélesebb amplitúdó.

Hybrid wobblerek – ezek általánosan két csoportra oszthatók. Egyik fajtája a kemény test (ami lehet műanyag vagy fa) és hozzá plasztik vagy gumi farok kombinációja. A másik, amikor egy öntött ólom testre ráformázott külső plasztik réteg van vonva.

A Hybrid wobblerek szintén a teljes wobbler palettát lefedhetik, mind alakjukban mind funkciójukban.

A wobblerek története
1894-ben egy napon John Heddon az Egyesült Államokból arra lett figyelmes, hogy a pisztrángsügérek nagyon hevesen reagálnak a víz felszínén támolygó és lebegő faforgácsokra, függetlenül attól, hogy az ehetetlen a számukra. Ez a tapasztalás egy új ötletre inspirálta John-t, hogy egy új típusú csalit készítsen. A kísérletei 1902-ig tartottak, amikor a wobbler első modelljét - a Dowagiac -ot hivatalosan is szabadalmaztatták és értékesítésre kerültek. A projekt igazi kereskedelmi sikerét 1920-ban a Heddon Lucky-13 modell hozta. Azóta a wobblerek változatlan népszerűségnek örvendenek a világ minden tájáról származó pergetőhorgászok körében.

Ez a szó az angol "wobbler" szóból származik, ami jelentése "mozgó" vagy "billegő" ami valós is, mivel a vízben való rezgéseivel ez a csali utánozza a megsebesült hal vagy egyéb préda viselkedését. A csali ezzel aktívan vonzza a különféle ragadozó halakat. Annak ellenére, hogy a wobbleres pergetés hozzá való felszerelést igényel, egyre több horgászt érdekel a téma, és a típusok és fajtákban való eligazodás. Igyekszünk most röviden megválaszolni ezeket a kérdéseket.


Wobblerek.com – Egy Exkluzív Hely Pergetőhorgászoknak, ahol Nem Kérdéses a Hitelesség!

Szűrés