Egy exkluzív hely pergető horgászoknak!

Körforgó

A „villantók” nagyon elterjedt műcsalik ragadozó halak fogására. Minden horgász, legyen az kezdő vagy sok éves tapasztalattal rendelkező, biztosan ismeri ezeket az egyszerű fémlemezeket, amelyek hármas vagy egyéb horoggal vannak ellátva. Sokak megingathatatlan véleménye szerint ezek a hagyományos műcsalik a legsikeresebbek és leghatékonyabbak pergető horgászathoz. Vannak, akik soha nem cserélik le őket modern wobblerekre, lágy gumihalakra vagy egyebekre. Ez érthető, a csali jó eredményeket mutat csuka, balin, sügér, domolykó, pisztráng vagy harcsa horgászatánál.

A „villantókat” négy fő csoportra lehet osztani jellegüket és mozgásukat tekintve:
o   Támolygó kanalak
o   Körforgó villantók
o   Kombinált villantók
o   Pilkerek

Minden ragadozó halfajnak megvan a maga vonzó csalija. A csuka, a süllő és a harcsa gyakrabban reagál az imbolygásra, azaz a támolygó kanalakra. De a körforgó kanalak is nagyon fogósak a csuka horgászatára és talán népszerűbbek is, mivel velük minden ragadozó halat meg lehet fogni, legyen szó balinról, domolykóról, sügérről, jász keszegről, harcsáról vagy pisztrángról. Egyetlen hátránya, hogy „csavarja” a zsinórt, még forgó kapocs használatakor is.

Lehet mondani, hogy - „már nincs új a nap alatt”, ezért sok ismert gyártó, akik már évtizedekkel ezelőtt megalkották a legfogósabb formájú villantókat, nem is módosítanak rajtuk. Legfeljebb a minőséget javítják, vagy az újabb és újabb színekkel fokozzák ill. szélesítik a termékpalettájukat.

Na de azok a feltörekvő gyártók, akik megállás nélkül fejlesztenek és tesztelnek, ők folyamatosan „kombinálnak” - így ebből adódóan születnek a kombinált villantók. A kombinált villantók vagy speciális műcsalik a már bevált villantók összeépített elegye általában, ezért ha egy ELISMERT gyártó termékét nézzük, akkor szinte biztos a siker. ELISMERT gyártó - ez nagyon fontos szempont, mivel itt nem csak a minőségről van már szó, hanem a termék hitelességéről is. Nem elég csupán egy-két műcsalit egy tengelyre vagy szerkezetre építeni, annak mérnöki pontossággal működnie is kell. Ez azt jelenti, hogy egymást nem zavarva és összeakadva, nem okozva akadozást a turbolenciájában, nem lehet túl zajos és ezzel riasztó hatású, nem borulhat ki a csali bevontatás közben a dupla pörgésnek vagy támolygásnak kitett bevontatás közben stb. Viszont a teljes sikerhez és a fogáshoz az is nagyon fontos, hogy a kiszemelt halfajra jól válasszuk meg a kombinált vagy speciális műcsalit. Legfőbb szempont egyike, hogy az említett ragadózó halfajt a megfelelő mélységben horgásszuk meg, de figyelembe kell venni a halak évszakok béli és napszakokhoz kötött aktivitását is, ne legyen sok már a halnak a vibráció.

A kombinált villantók – ahogyan a nevük is mutatja, a körforgó villantók és a támolygó kanalak különféle variációi és kombinációi, illetve egyéb hibrid műcsalik. A legismertebb változatai a

• spinnerbait –ek
• tail spinner – ek
• penge villantók (metal vibe, blade bait, cicada)
és ezek további kombinációi (akár wobblerekkel vagy gumihalakkal).

A spinnerbait –ek olyan kombinált villantók, melyeknek a felső tengelyén egy vagy két forgó kanál van, amik lehetnek akár különböző formájúak vagy színűek. Az alsó tengelyen viszont a horog található, és a legáltalánosabb az, hogy egy plusz gumihalat vagy egyéb plasztik csalit szoktak feltűzni rá. Így az egy vagy két kanalú spinnerbait turbolenciáját és villogását egy jól kivehető kishal sziluettel turbózhatjuk, mely lehet természetes szín vagy élénk, és a gumi csalink farka a maga sajátos vibrációjával is fokozza a csali kombinált mozgását és effektjeit.

A spinnerbaiteket alapjában a pisztrángsügér horgászatára találták ki a tengerentúlon, de nagyon népszerűek lettek a csukára pergetők körében is. A látványos és erős vibrációval bíró spinnerbaitek legnagyobb előnye, hogy erősen növényes és akadós helyeken is remekül és kockázatmentesen elhúzhatjuk, ahol a csukák rendszerint tartózkodnak.

A tail spinner – ek formájukat és fogósságukat tekintve igen meggyőzőek minden pergető horgász számára. Egyesítik a körforgó, a pilker, és a vertikális műcsalik (rattlin-ok) mozgását. Külföldön jig spinnernek is nevezik őket, mivel a víz alsó rétege a fő munkaterülete. A test fő eleme egy kishal alakú nagyobb súlyú ólom vagy egyéb nehézfém ötvözet, melynek a hátulsó részéhez egy forgókapocs beiktatásával egy kanalat kapcsolnak. A kompakt és nehéz hal alaknak köszönhetően extra hosszú dobások érhetőek el velük. Még a szembeszél vagy az oldalszél sem akadályozza meg abban, hogy odajuttassa a csalit, ahová szeretné a horgász. A csapágyas forgókanál szirma különleges játékot, vibrációt és villanást ad nekik. Hatalmas előnye még, hogy egyáltalán nem csavarják a horgász zsinórt és nagyobb sodrásban valamint áramlatokban is kitűnően használhatóak. A megfelelő időszak ehhez a csalihoz a tavasz második felében kezdődik és késő ősszel ér véget. Balin, süllő, sügér, és csuka horgászatára ajánlott leginkább idehaza.

A tail spinnerekhez tartoznak azok a műcsalik is, melyek azzal a különbséggel bírnak a fentiekhez képest, hogy a körforgó kanál szirmuk a hal alakú test előtt van egy hagyományos körforgó kengyellel kapcsolva. Ezeket elsősorban a pisztrángfélék horgászatához használják, de idehaza remekül foghatóak velük a balinok, domolykók, jászok és csukák is. Ezek viszont már csavarhatják a zsinórt, ha a hal alakú test súlypontja nincs jó helyen, vagy nagyon gyors és erős a víz sodrása.

Penge villantók – vagyis a vib blade -ek alapja anno a kabóca volt. Ezek süllyedő fém csalik, amelyekkel a vizek alsó rétegeit horgásszák első sorban. Erőteljes rezgést kelt, melyet a zsinóron is jól lehet követni, lapos oldalaival pedig villódzik, távolról felhívva a halak figyelmét magára. Általában három rögzítési pont van a hátukon, melyek lehetővé teszik a horgász számára, hogy maga állítsa be a játék intenzitását és azt bármikor egy mozdulattal megváltoztathatja. A beállítások alapja, hogy ha minél távolabb van a fejtől a kapocs rögzítve, annál aktívabb lesz a játék. A kompakt testtel a kanál jól repül a dobás során, miközben a szél hatása minimális a hatótávolságára. A vib blade -ek általában két darab kétágú horoggal vannak szerelve, melyek hegye felfelé áll – így akadós részeken is könnyebben át tud törni, de kapásnál viszont jól megtartja a halakat. A blade -ek meglehetősen sokoldalúak és sokféle ragadozót sikeresen megfoghatunk velük, mint például a balint, a süllőt, a csukát, a sügért és még sorolhatnánk tovább.

A pilkerek a tengeri illetve a lazac horgászatból ismertek a leginkább. Viszont a kisebb méretű pilkerek idehaza a balin horgászatánál nagyon fogós csalinak bizonyulnak. Ennek az az oka, hogy a pilkerek karcsúak és nehezek, nagyon messzire dobhatóak és alakjuknak köszönhetően a leggyorsabban húzható műcsali. A vízközt vagy vízfelszínen gyorsan húzott remegő-táncoló vékonyka pilkernek egyetlen balin sem tud ellenállni – legfőképpen az álló vizeken.

Az UL (ultra light) villantók - hagyományos kinézetű, de apró kis villantók, melyeket a pisztráng horgászatára terveznek a gyártók. A fémes alapszínek mellett ez a termékcsoport rendelkezik a legnagyobb szín kavalkáddal és szín kombinációval. Ezek az apró csodák az „Ultra Light” és „Light” horgászok nagy fegyvere szinte minden ragadozó hal horgászatánál.

A körforgó és támolygó villantók nem igényelnek különösebb készségeket és vezetési stílust. Elegendő az orsó fogantyúját tetszőleges egyenletes ütemben forgatni és a csali maga hozza létre a szükséges rezgéseket - zajt, fényt, vibrációt. Ha elegendő tapasztalattal rendelkezik, használhat különféle vezetési stílust – lépcsőzetes/fűrészfogast, „hulló falevél” vagy twich-elő/rángatóst.

Ügyeljen a formára és a méretre, legyen azonos a természetes táplálékkal, vagyis ha például egy csuka csak pontyokkal vagy kárászokkal táplálkozik, válasszon széles példányokat. Ha a szokásos táplálék kis vékony hal (sneci vagy vörösszárnyú keszeg) – a csali legyen keskeny. Ugyanez a követelmény a villantók színére vonatkozóan, próbálja meg a lehető legközelebbi színt kiválasztani, figyelembe véve a fényviszonyokat.

Azokban az időszakokban, amikor a hal inaktív és nem éhes, nehéz meglepni őket valamivel is. Használjon kombinált csalikat, amelyeknek tagadhatatlan előnyei vannak. Az ilyen csali bármilyen mélységben működik, ügyesen provokálva a ragadozót támadásra. A kombinált és speciális csalik a legjobb tulajdonságokat egyesítik.

Támolygó és körforgó villantók, spinner bait-ek és tail spinnerek, metal vibe-ek vagy blaid bait-ek és speciális műcsalik a Wobblerek.com webáruházban


Kiváló minőségű műcsalit vásárolhat a Wobblerek.com webáruházban – támolygó, forgó, oszcilláló, különböző színű, méretű és formájú. Mint minden más csalihoz, a kanalakat is ki kell választania, figyelembe véve számos tényezőt - a tó vagy folyó jellemzőit, az időjárási viszonyokat.

Webáruházunkban több mint 200 különböző csali modell található, a leghíresebb és legkeresettebb gyártók – Mepps, Pontoon21, CrazyFish, Molix, Reflex, Megabass, Jackall, O.S.P., Imakatsu, Nories, Smith, Viva, BassDay, Deps, AbuGarcia, EverGreen, Savage Gear, Gunki, Illex, Spinmad, Select, Duralure, stb. Vásároljon minőségi horgásztermékeket, a legapróbb részletek is sokat segítenek a nagyszerű eredmények elérésében.


114termék
 
114termék
Szűrés
Ár
 (Ft)
1 050 Ft - 3 780 Ft
Cél hal
Méret
Gyártó